marți

Masa de Craciun

Share it Please

Importanta mesei de CraciunTraditiile spun ca in ziua de Craciun, parintii isi asteapta copii la masa traditionala cu cozonac, cadouri si brad impodobit.

Nu stiu cum este la voi, dar la mine in familie aceasta traditie se respecta cu sfintenie.


 
In fiecare an pe 25 Decembrie, ne
prezentam toti, la parintii mei acasa pentru a participa la acest minunat obicei.


   

Cum toti suntem mari ( casatoriti, cu copii, la casa noastra ), imaginati-va cat de minunata este aceasta masa, mai ales ca unii dintre noi suntem plecati "peste mari si peste tari".


  
 
Ca orice traditie, totul incepe pe 24 decembrie, cand seara, ne adunam cu totii si impodobim bradul.


Este atat de multa agitatie, atat de multe idei si atat de putine "podoabe", incat inevitabil, tatal meu, sfarseste prin a ne "apostrofa".


 

 
 Desi, in fiecare an, designerii ne propun alte globuri, culori, beteala pentru a avea un brad ce respecta tendintele modei, mama noastra a pastrat cateva din globurile vechi din vremea copilariei noastre. 
 Fiecare dintre "posesorii" de ornamente ( ca nu-i asa, fiecare dintre noi are un glob vechi ), este "obligat" sa il atarne in brad.

  
 La final, dupa sicanari, tachinari, "discutii" legate de culorile si tendintele modei, se "orneaza" suportul de brad cu fructe ( portocale, mandarine ), dulciuri ( care nu vor rezista mai mult de jumatate de ora ) si cadouri....multe cadouri, pentru fiecare. 
   
Mama se transforma intr-un veritabil pazitor, ca nu cumva cineva dintre noi sa strice surpriza. Urmeaza o noapte de asteptare, plina de nerabdare si curiozitate ( Oare ce mi-a adus Mosu' anul asta? ).

A doua zi ne trezim, ne imbracam in "haine de gala" si asteptam cuminti sa se puna masa de pranz. Imediat ce masa este gata aranjata si ne asezam cu totii in jurul ei, tata da startul la desfacutul cadourilor.


 Acesta este cel mai "delicios" si important moment al zilei asteptat de noi toti. Cei mici sunt primii, nu de alta dar si-au pierdut rabdarea, la fel si cei mari.
Este incredibil, cum in fiecare an, in casa parintilor mei regasesc aceeasi senzatie pe care o aveam atunci cand eram copil. Aceleasi mirosuri: de cozonac, vin fiert, sarmale si scortisoara. Este minunat sa traiesti intr-o familie numeroasa si nu imi pot imagina altfel o masa traditionala de Craciun.

La fel ca in orice familie, exista si momente mai putin placute in interiorul familiei noastre, dar de Craciun, uitam de toate "relele" de peste an si ne bucuram impreuna de cea mai minunata zi a anului.Voi aveti o astfel de traditie?
Cum va petreceti ziua de Craciun?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *